Apple Pear Pancakes with Honey / Almás Körtés Palacsinta Mézzel

Posted by on Monday, 16 March 2009

Well, I am telling you guys, spring is in the air. Maybe it is not so obviously so, but winter cannot pull it off any longer. :) Neither could I, so here I am again, after hiding for more than a month, cookingstar is up and running. Work has been mental lately, still is though, but I felt I needed to do something about my life. This Sunday I cleaned my desk. Those of you who have been following this blog for some time might know that a. I am not a very organized or tidy person (I blame it on the Y chromosome and being a taurus) and b. when there is some cleaning going on usually I have brilliant ideas coming. Well if not brilliant ideas, but at least I managed to get to my camera, and downloaded a couple of pictures I took ages ago. Like the ones of these lovely pancakes I made at some point in February (No, not for shrove Tuesday :)) and I thought it would be just about time to post them, now that most of us are trying to get rid of all the remaining apples and pears from the pantry before the strawberry season hits in :)


I got some last week by the way, still not the real thing, but the first strawberries after winter still taste great, regardless of whether they have any flavour or not.. or don't they? ;)

Also, if you think the colours of this photo are shocking, you should look around in my closet, I just went for some spring shopping last week too (God, no wonder I had no time to write here) and I am telling you guys, pink is still the new blue... or what:) What do you think?:)



Apple and Pear Pancakes with Honey


Ingredients:


2 eggs
1/2 cups of yogurt
220 g all-purpose flour
1 teaspoon baking powder
1/2 teaspoon salt
30 g sugar
2 apples and a pear, peeled and coarsely grated
Butter for frying (You can use oil as well.)
Confectioner’s sugar for dusting
Honey


Beat the eggs then mix them with the yogurt in a bowl. In a smaller bowl, whisk the flour, baking powder, salt and sugar together.


Combine the wet and the dry ingredients and stir in the apples and pears.


Heat some butter in a pan, but heat should not be too high. Put large spoonful of batter into the pan and flatten it out a little with the back of the spoon and cook until golden brown (usually two minutes). Flip the pancakes and cook them for anotherl two minutes.

Dust with confectioners' sugar and pour some honey or maple syrup over them and serve immediately.
____________________________________________________________________


Itt a tavasz most már, vagy mi a szösz :) Illetve legalábbis ez már nem tél. Múlt héten már ettem epret, nagy volt, melegházi spanyol import, de mint olyan, eper, március elején csodálatos. Írtam tavaly, hogy tavasz táján mindig rámjön a vásárolhatnék, és ilyenkor a pénztárcám igencsak bánja, hogy kivetkőzünk a téli komor szinekből, és minden pasztelba öltözik, s teszem ezt én is:)


Gondoltam idetolom azért még a képem a virtuális nagyérdemű elé, mielőtt elhúznék Portugáliába (még hét, alig várom) és hát a mai takarítás közben bevillant hogy még mindig csücsülnek ki nem aknázottképek a gépemen, így hát íme egy kissé megkésett, de mindenképpen isteni desszert még a hideg, havas Februárból. Brrrrr..


Almás Körtés Palancsinta mézzel

Hozzávalók

2 tojás
1/2 pohár joghurt
220 g liszt

1 tk sütőpor
1/2 tk só

30 g cukor
2 alma és egy körte, meghámozva és durvára reszelve
Vaj a sütéshez (Esetleg olaj.)
Porcukor a szóráshoz

méz

Egy nagyobb tálban keverjük simára a tojásokat és a joghurt, és másik tálban vegyítsük el a lisztet a sütőport a sót és a cukrot.

Keverjük össze a nedves és száraz hozzávalókat, majd adjuk hozzá a lereszelt almát és körtét is, és keverjük jól el.

Serpenyőben nem túl erős lángon vajat (olajat) olvasztunk, és kanál segítségével tojásnyi halmokat rakunk bele. elsimítjuk őket a kanál hátával, és kb. 2 percig amíg az aljuk aranyságba nem lesz sütögetjük őket. Ezután megfordítjuk a palacsintákat és a másik felüknek is adunk kb. 2 percet

Még melegen meghintjük porcukorral, mézet ésetleg juharszirupot csorgatunk rájuk. Azonnal fogyasztandó.

7 Comments

  1. Yes, spring is in the air and I am loving it! I still have my reserves about pink, but I think it works perfectly in that picture. I love "shocking" food pictures :D

    ReplyDelete
  2. Csodálatos palacsinták! And great pic! I think too many food-blogger who take great photo are making it a bit too subtle colorful for me! Give colour a chance! Aren't pink, green and blue a classic combination :)
    Tetszik a blogot! Wish I could write in Hungarian too!

    ReplyDelete
  3. Szia! :)

    Nagyon várjuk a szép képeket Portugáliáról :))

    ReplyDelete
  4. Scrumptious blog you have and Congrats on the foodie blogroll!

    ReplyDelete
  5. Welcome to the Foodie Blogroll! What a nice site you have - I'm happy I found your blog. ps: those pancakes look absolutely amazing :)

    ReplyDelete
  6. oh wow these pancakes look amazing lovely blog you have Rebecca

    ReplyDelete
  7. Stunning, just beautiful. So glad to have found your blog.This looks delicious.Simple and easy.

    ReplyDelete

Powered by Blogger.