Pork and Pumpkin Stir-fry - Karamellizált sertéshús sütőtökkel

Posted by on Saturday, 3 January 2009

We had this stir fry for dinner a couple of days ago. It is super easy and ready in a couple of minutes. Also a great way to get rid of some extra pumpkin that got lost in the frisge or the pantry. Like in my case. :) Frying the pumpkin in oil instead of baking it was a whole new experience and it rewarded me with fabolous new flavours. It tastes a bit like roasted pumpkin seed which I love.

Ingredients

50 dkg pork fillet cut into small pieces
2 cloves of garlic crushed
30 dkg pumpkin/butter squash cut into small slices
6 dkg brown sugar
0,6 dl fish sauce/oyster sauce (maybe say sauce)
0,6 dl rice vinegar
olive oil

Mix the garlic with 2 tbls of olive oil, toss with the pork and add salt and pepper. Heat 1 tbsp of olive oild in a wok and in two portions stir fry pork for 1-2 minutes, then remove from wok and put aside.

Pour another tbls of olive oil into the wok and stir fry the pumpkin for about 4 minutes untill soft but does not start falling apart, then remove from the wok.

Mix fish sauce, sugar, vinegar with 1,5 dl water and start boiling it in the wok. Boil it for about 10 minutes until the sauce gets thicker, then put in the pork and the pumpkin and heat it through. You may sprinkle with freshly chopped choriand and serve it with rice or noodles.
____________________________________________________________________

Ez most egy gyors poszt lesz csak, mert megyünk vásárolni. Ez a nagy hideg úgy látszik tartja magát, így kénytelen leszek új télikabát után nézni... Szerintem velem együtt mások is úgy voltak vele, hogy a tél idén is elmarad érdeklődés hiányában, de hát sajna nem így lett. Ugyhogy irány valamelyik pláza. Brrrr.

Ezt a gyors ázsiait még tavaly csináltam egyik este. rendkívül hamar megvan, és számomra a sütőtök egy újfajta hasznosítását tette lehetővé. Egész más lesz az íze így kevés olajon pirítva, nekem sokkal jobban előjött az a jellegzetes tökmag íz, amit annyira szeretek. Amúgy meg hálás dolog ez a sütőtök, az a darab, ami holtát lelte ebben a vacsorában legalább egy hónapja hevert már a hűtőben és kutya baja sem volt.

Apropó hűtő. Érdekelne hogy mások is úgy vannak vele, hogy minden maradékot próbálnak kis dobozokban megmenteni másnapra, aztán valahogy ezek mind feledésbe merülnek, és csak másfél hét után kerülnek elő egy érdekes metamorfózis után. Hát igen, ráférne a hűtőmre egy alaposabb rendszerezés, a szörnyűség a dologban mindössze az, hogy a legutóbbi sem volt olyan rég, és már megint nem férek el benne olyannyira tele van mindenfélével. Igazság szerint félek belekezdeni a takarításába mert rettegek attól, hogy mik kerülhetnek elő. Na talan majd este. Még van másfél nap a szünetből. Hétfőn munka. Újabb Brrrrr.

A fent említett kaját amúgy barna rízzsel ettük, egyrészt mert a rendes elfogyott, másrészt mert fogyókúra rulez ugye. Hát fitness trend ide vagy oda a barna rizs szerintem fűrész por ízű és állagú. De hát mindent a kockahas jegyében. Tésztával biztos finomabb :)

Hozzávalók

50 dkg sertéskaraj vagy szűzpecsenye csíkokra vágva
2 gerezd fokhagyma összezúzva
30 dkg kis szeletekre vágott sütőtök
6 dkg barnacukor
0,6 dl halszósz vagy osztrigaszósz (esetleg szójaszósz)
0,6 dl rizsecet
olivaolaj

A fokhagymát elkeverjük 2 ek olivaolajall, összeforgatjuk vele a húst, sózzuk, borsozzuk. A wokot egy ek olajjal felforrósítjuk, és két adagban 1-2 perc alatt átpirítjuk benne a húst, majd kivesszük, és félretesszük.

Egy újabb evőkanál olajon 4 perc alatt megpirítjuk a sütőtököt, amíg megpirul, de vigyázzunk, ne essen szét. Ha kész ezt is kivesszük a wokbol.

Az ecetet a cukrot és a halszószt összekeverjük 1,5 dl vízzel, és felforraljuk, és kb 10 percig hagyjuk gyöngyözni, amíg szépen besűrűsödik. ekkor visszatesszük a sütőtököt és a húst és 1 perc alatt átmelegítjük. Aki szereti szórhat rá friss koriandert is. (Én nem szeretem :))

3 Comments

 1. Ígéretesen hangzik ez a recept, mindenképpen ki fogom próbálni, ugyanis kezdem megkedvelni a tököt.
  Hűtőtéren fogadd mély együttérzésem! Az enyém óriási, de ez csak még több elfekvő cucc "elvesztésére" jó. Karácsony előtt dobtam ki egy adag rumtopf-ban ázott gyümölcsöt, amit tavaly kari előtt adott anyukám, "tebiztostudodhasználnivalamire" jelszóval. Nálam nem is a kaja, hanem a 100 éve ott dekkoló lekvárok, csatnik és savanyúságok képezik a rendszer achilles-sarkát, hisz ezek nem jönnek ki a lábukon 2 hét múlva...

  ReplyDelete
 2. zozó, klassz az új design!:) szavaztam is rá:D tetszik ez az ázsiai kaja is (bár talán ezen nem lepődsz meg), és a softboxról lécci írj majd.

  ReplyDelete
 3. Millie:

  Köszi a bíztatást:) nálam legutóbb 4 éves lekvárok is mentek a szemétbe :D

  Starfokker: Köszönöm, már napok óta néztelek vagy-e online hogy megkérdezzem mit gondolsz, de örülök, h tetszik:)

  A softboxról ígérem írok majd, de még én is csak próbálgatom, plusz valszeg vissza kell mennem még a boltba, mert lötyög az égő a foglalatban, szóval kitartás:D

  ReplyDelete

Powered by Blogger.