Pumpkin once and for all - VKF XX. Többet nem tökölök :) Vagy mégis? :)

Posted by on Sunday, 2 November 2008


This soup is a fabolous winter comfort food and ecxellent for using up your Thanksgiving leftover pumpkins. Apple gives an additional sweetness to the sweet flavour of the pumpkin, and also makes it a little bit tart. Great combination, We simply loved it.

Ingredients

5 dkg bacon sliced (could be left out if you are a veggie :)) )
3 ts olive oil
1 leek
1 smaller pumpkin
1 apple
1 l stock (I prefer beef or chickenstock but anything will do)
thyme
1 dl cream
salt
pepper

Peel the pumpkin, remove the seeds, and cut into bigger chunks. In a preheated oven (370F / 180C) bake them until soft. If you want to save some time, you can put the pumpkin directly into the soup as well, and skip the baking part, but baked pumpkin is much sweeter.

Heat the oil in a large pot, roast the bacon in it for a couple of minutes, then put in the sliced up leek. Cook it stirring continuosly untill leek becomes soft. Pour in the stock and bring it to boil. Once boiling, put in the apple that you peeled scored and cut up beforehand. Also put in the pumpkin and thyme. Cook for 15 minutes (more if you skipped the pumpkin baking part) Puree and add cream and salt and pepper to taste. Serve it with extra cream or sour cream on top.

_________________________________________________________________

Úgy látszik sikerül tartanom a havi egy posztolást. Ez is valami, másra se nagyon van időm. Mikor megláttam hogy Októberben levesezünk, megörültem, mert ez legalább egy könnyű kör lesz. Levest ugyanis gyakran eszem. Legtöbbször valami krémlevest, vagy valami ázsiai ihletésű tésztásat. Csak ennek a körnek a tiszteletére vettem wonton (hun-tun) tésztalapocskákat, de majd inkább legközelebb, jól elvannak a mélyhűtőben. Úgy gondoltam, hogy ha már Október vége, vagyis Halloween, meg tökszezon, meg amúgy is a narancs örök őszi szín, miért ne legyen egy klasszikus sütőtök-krémleves. Azaz annyira talán nem klasszikus, de erről majd később. A gondolat úg ylátom többeknek megtetszett, mert többen készültek hasonló pályaművel. Sebaj :)

Ez a leves amúgy több okból is különleges számomra. Annak idején amikor majdnem egy éve elkezdtem blogolni, egy nagyon hasonló karakterű levessel debütáltam. Bár annak is igazándiból ennek a levesnek kellett volna lennie. Volt akkor ugyanis egy rettentő jófej diákom, B. aki azóta már nem a diákom, tudniillik lebabázott, viszont továbbra is lelkesen olvasgatja a blogot, néha még levelet is kapok tőle, meg újabb képeket a cseperedő nagyfiúról, ezúton is üdv nekik :))) Na mármost tőle kaptam egy almás sütőtökleves receptet, ami az egyik Culinaris főzőestről származott. Izgalmasnak tűnt a párosítás, és azzal szerettem volna inditani az oldalt akkor. A papírt persze annak rendje s módja szerint eltökítettem valahova, és mindig olyankor került elő, amikor éppen baromira nem volt aktuális töklevest csinálni. Most sem találtam meg, ezért csak kb-ra fejből ment a recept, valószínüleg a felét ki is hagytam a hozzávalóknak, no de sebaj, ez is egy változat. Majd B elküldheti nekem mégegyszer az eredetit, hátha ezúttal sikerül elraknom egy bombabiztosabb helyre:)

Hozzávalók:

5 dkg bacon apróra vágva (elmaradhat, enélkül vegább:)) )
olivaolaj
1 szál póréhagyma
1 kisebb sütőtök
1 szem alma
1 liter alaplé
kakukkfű
1 dl tejszín

bors

A sütőtökön kis darabokra vágva megsütöttem, de ha időt akarunk spórolni vele, a levesben is megfőhet.
Az olajon megpirítjuk a bacont, majd beletesszük a felkarikázott póréhagymát és kicsit megfonnyasztotjuk. Ezután felöntjük az alaplével és felforraljuk. Ha forr beletesszük a meghámozott és darabokra vágott almát, a kakukkfüvet valamint a sütőtököt. 15 percig főzzük lassú tűzön, (a nyers töknek valszeg több idő kell) majd botmixer pürésítjük. Sózzuk, borsozzuk, és belekeverjük a tejszínt.

2 Comments

Powered by Blogger.