Viva Italia

Posted by on Saturday, 11 October 2008

Na, talán-talán visszatérek. Egy erősen stresszes Szeptemberi évkezdés, és egy kis magánéleti krízis után újra a konyhában. Illetve eddig is jártam arra, de sok postra érdemes dolog nem született. Kezdem észrevenni amúgy, hogy bármennyire is szeretem a nyarat, főzni igazándiból ősszel és télen szoktam. Illetve sütni. Az valahogy mindig izgalmasabb volt, és jobban is szeretem, mint a fazekat kavargatni.

Az ősznek viszont megvan az a hátránya, hogy hozza magával a depis időjárást a korai sötétedést és az általános punnyadást. Persze az elmúlt napok napsütése az ember kedvét is meghozza. Mostanában sokat sétálok a városban napközben, részben a munkám miatt is. Sokszor töprengek azzon, hogy mennyire szép is Budapest, csak valahogy sokszor még sincs hangulata. Akaratlanul is mindig Olaszországgal hasonlítom össze, ahol még egy kisvárosban is nagyobb az élet, mint nálunk a belvárosban. Pár éve, mikor a Duna újból majdnem kiöntött, esténként a rakpartok megteltek emberekkel, akik sétáltak és azt nézték milyen magas a víz. Én meg eltöprengtem, miért kell ahhoz egy kisebb természeti katasztrófának történnie, hogy honfitársainkat kimozduljanak az utcára, csak úgy, szorgalmiból.

Az olaszoknál persze minden más, ott van kávéház meg bárkultúra, amihez az is hozzátartozik, hogy a kávéhoz ilyen és ehhez hasonló imádnivaló amarettiket szolgálnak fel. Aki kostolta már tudja miről beszélek, aki még nem, annak itt ez a recept. Fél óra alatt mindenképpen elkészül, és nagyon kevés munka van vele. Hajrá :)

Hozzávalók

15 dkg őrölt mandula
15 dkg cukor
2 tojásfehérje
1 csapott evőkanál liszt
1 citrom reszelt héja
1/2 kávéskanál keserűmandula aroma
egész mandula a díszítéshez

A Sütőt előmelegítem 175 fokosra. A tojásfehérjét kemény habbá verem, egy külön tálban összekeverem a cukrot az őrölt mandulát a citromhéjat és a lisztet. óvatosan ősszeforgatom a tojáshabbal és belekeverem a mandula aromát is. A Tepsibe sütőpapírt teszek, vizes kézzel kis golyókat formálok a masszából, akkorákat mint egy 10 Ft-os, és mindegyik közepébe nyomok egy mandulaszemet is. A sütőben 17-20 perc alatt sülnek szép aranybarnára.

Stahl 35 perces recepjei nyomán



2 Comments

  1. Épp nemrég ettem otthon amarettit, amit sárgabarackmagból készítettek - megtévesztő volt ;)
    Dobtam Neked egy csodabogyót, ld. itt.

    ReplyDelete
  2. Szia, Rád is gondoltam a 7 dolog játékban,megnéznéd nálam, ha van hozzá kedved? Köszi! Vesta

    ReplyDelete

Powered by Blogger.