udon saját kezűleg... illetve lábilag

Posted by on Sunday, 1 June 2008

Mint már korábban írtam róla, az udon tészta rettenetesen jó dolog... állaga kellemesen se nem túl puha, se nem túl kemény, jól rá lehet harapni, és igazán laktató. Japánban nagyon sokféleképpen fogyasztják, levesbetétként, zöldségekkel, hússal, és mindenhogyan. Története a 9. századba nyúlik vissza, amikor is egy tudásvágytól égő szerzetes Kinába ment hogy buddhizmust tanuljon. És visszajött az udonnal, ami tulajdonképpen a mai Kínai wonton őse volt. (A wonton szintén többféle formában létezik, de legtöbbször töltött tésztabatyú, amit levesbetétként fogyasztanak)

Meglepően könnyű elkészíteni, ami jó hír, mert a bolti udon, mint bármi ami japán, nem éppen olcsó dolog. Egy jó tanács, ha kicsit többet készítünk a kelleténél, akkor ne szárítsuk, hanem egy-két percig főzzük elő, csepegtessük le és keverjük össze egy kevés olajjal. Így zárt dobozban eláll pár napig a hűtőben, a bolti udon is sokszor ilyen állapotban kerül a zacskóba.

A cím meg egyáltalán nem véletlen, a tészta ugyanis annyira masszív állagú, hogy a gyúráshoz tényleg a legjobb, ha a lábunkat használjuk. Egy használaton kívüli konyharuhába csavarva lehet sétálgatni rajta. Nem csoda, hogy a japán nők olyan vékonyak, ha a főzés gyakorlatilag egy aerobik órával kezdődik, és utána meg mindenbe tengeri algát raknak, ami köztudottan fogyasztó hatású. Ez utóbbiról azonban (mármint a wakame névre hallgató tengeri algáról) azt kell tudni, hogy meglehetősen addiktív :))) Én sem tudok hónapok óta lekattani róla. Egyszerűen jóóóó :)

A recept eredetije angol nyelven íródott így az adatokat megint cup-ban azaz bögrében fogom megadni, de úgyis tudom, hogy Starfokker lesz olyan kedves és megint átszámolgatja nekem emberi mértékegységekbe, úgyhogy előre is köszönöm neki :)))))))

Hozzávalók


1 bögre langyos víz
5 tk só
3,5 bögre kenyérliszt
1,5 bögre finomliszt

A kétfajta lisztet keverjük el egy nagyobb keverőtálban és a sót oldjuk fel a langyos vízben. A liszt közepére csináljunk kis lyukat és ide öntsük a sós vizet, és szépen apránként kezdjük el összedolgozni a liszttel. Ha pár perc mulva sem áll össze egy kis vizet adhatunk hozzá, de elég kemény tészténak kell lennie, olyasmi, mint amiből az ember csipetkét szaggat a bablevesbe.

Ha összeállt, nagyon finoman kilisztezett deszkán gyúrjuk tovább úgy, hogy a tenyerünk lapjával szétnyomkodjuk laposra, majd félbehajtjuk és újból szétnyomkodjuk. Ezt megismételjük mégegyszer úgy hogy a tésztán fordítunk egy negyedet. Ezután a tésztát tegyük egy erősebb nejlonzacskóba és azt csavarjuk bele egy nagyobb konyharuhába vagy a törülközőbe. Tegyük a földre és kezdjünk el lépegetni rajta. (A cipőnket azért nem árt ha levesszük.) Egy-két percnyi táncikálás után szépen kilapul a tészta. Ekkor vegyük ki a zacskóból, hajtogassuk újra össze, majd mehet vissza a zacskóba és lehet újra lapítgatni. Ezt a műveletet ismételjük meg még háromszor. Nem érdemes ezen spórolni mert ez a gyúrás adja meg a tészta állagát. Esetleg a gyerekeket is be lehet vonni a műveletbe, biztos élvezni fogják, hogy lehet picit rosszalkodni a konyhában.

Az utolsó összehajtogatás után hagyjuk a tésztát a zacskóban pihenni 3 órát. Ha letelt, mégegyszer végigsétálunk rajta, most viszont próbáljuk meg olyan vékonyra szétlapítani amennyire csak tudjuk. Ha kész egy sodrófával még egyengessük ki, úgy hogy a végén 3-4 mm vastag legyen. kicsit lisztezzük meg a tetjét, hogy ne ragadjon össze és lazán tekerjük fel, mintha piskótatekercset készítenénk. Vágjunk a tekercsből 3-4 mm széles "szeleteket" majd terítsük szét a szálakat és ha szükséges még picit lisztezzük hogy ne ragadjanak össze. Azonnal főzzük meg őket forrásban lévő vízben, körülbelül 7 perc alatt lesznek kész. Főzés közben kevergetni kell, hogy ne ragadjanak össze.

Miso levesben, húslevesben, vagy wokban megpirítva osztriga, ill szójaszósszal, hússal, zöldséggel egyaránt nagyon finom.

2 Comments

  1. Még egy valami, amitől most teljesen odavagyok :) elképzelem a párom, amikor majd meglátja, hogy sétálok a tésztán :))) de akkor is meg kell csinálnom :)

    ReplyDelete
  2. Wow! Látom bekerültél a nép 10 kedvenc gasztroblogja közé! Szép munka! :)

    ReplyDelete

Powered by Blogger.