Napfényes vasárnap délután

Posted by on Wednesday, 30 April 2008
Tápióka puding. Sokaknak valószínüleg mókásan hangzik az étel, tényleg mintha, csak valami vicc lenne. Megint másokban Mrs Lipton rémlik fel a Csengetett M'Lord című klasszikus vígjátéksorozatból, amint Lady Lavender gyakorolja rajta a célbadobást a fent említett ínyencséggel. Merthogy tápióka puding igenis finom. :) nehéz elképzelni amikor az ember ránéz a poliuretán habgolyócskákra emlékeztető tápiókagyöngyökre, hogy ebből valami ehető lesz. Pedig a távolkeleten ma is ismert és kedvelt alapanyag a maniókagyökérből kivont kis golyócska, amely főzés után megduzzad és áttetsző lágy gyönggyé transzformálódik. Nekem a kaviár jutott róla eszembe.
Álmos napsütütte délutánokra pont jó kis desszert lehet egy kis eperrel vagy anélkül. Legjobb a teraszon, ahonnan lehet nézni hogyan sertepertélnek a feketerigók a fűben, illetve Ashley kutya (álnéven Lali) mélán néz ki a kis buksijából, mintha ott világrengető gondolatok zajlanának, de párom és én pontosan tudjuk, hogy Ashley kutya fejében egyetlen dolog van, egy kis cetli, miszerint ez a hely kiadó :))))))
Szóval akár is így is lehetne enni ezt a pudingot, mi mégsem így tettük. Pedig vasárnap is volt, napsütés is és feketrigók is Ashley kutyával egyetemben. Puding viszont már nem volt, az elfogyott előző nap. :) Na de sebaj, azért itt a recept, hátha jövő héten is kisüt a nap, és valakinek kedve szottyanna az árnyékban lustálkovda egy kis régimódi desszerthez.Hozzávalók (4 személyre)

3/4 csésze tápiókagyöngy

4 csésze tej

4 ek cukor

2 tojás sárgája

vanilia aroma

izlés szerint fahéj, kakó, lekvár, vagy valamilyen idény gyümölcs

A tápiókát célszerű beáztatni egy csésze tejbe egy fél órácskára. Ezután keverjük simára a tojássárgájával és a cukorral, majd adjuk hozzá a maradék tejet. Kis lángon folyamatosan kevergetve forraljuk fel, ha nem kevergetjük, összeáll, csomós lesz, és akkor fujhatjuk az egészet. Ha felforrt, tovább főzzük kevergetve 4-5 percig amíg a tápióka teljesen meg nem fő. Ezt onnan látjuk, hogy a szemek megduzzadnak áttetszővé válnak, és az egész puding besűrüsödik. Ha kész, hozzákeverjük az aromát, majd tálakba töltjük, és izlés szerint díszítjük. Melegen és hidegen is nagyon finom.

One Comment

  1. úgy látom, vasárnap egy rugóra járt az agyunk. nemsokára felteszem én is :)

    ReplyDelete

Powered by Blogger.