Megjöttem - Portugál tortácskák

Posted by on Tuesday, 1 April 2008


Hát itt lennék megen'... Bánt ám a lelkiismeret hogy hetek teltek el az utolsó poszt óta, de hát ugye elhúztunk 10 napra délre, aztán mikor megjöttünk nyakamba szakadt egy csomó munka, ami azóta is ott van. (mármint a nyakamban) Kárpótlásul most egy sor portugál recept következik, remélhetőleg egy-egy útibeszámolóval egybekötve. (Ez utóbbi jön hamarosan csak szortírozni kell 6 gigányi képet) Terv szerint lesz majd pár fényképes ízelítő azokról a tájakról, amiket bebarangoltunk, és ezekből jópár van, hiszen levezettünk majd' 2000 kilométert keresztbe kasul mindenfelé az országban, valamint egy-két, az adott tájra jelemző ételt is megpróbálok majd itt reprodukálni.

Elsőként álljon itt egy kis desszert, amihez hasonlót gyakorlatilag bárhol az országban ehetünk. A portugál rettentő édes szájú nemzet, az ember lépten nyomon cukrászdákba botlik, ahova jobbára be is tér, hiszen a választék mindig nagy és az árak is barátságosak. A legfőbb alapanyag láthatóan a tojássárgája, mindenbe raknak belőle bőven. Láttam receptet, ahol egy ünnepi tortához 40!!! tojássárgája kell. Kiváncsi vagyok mi történik a fehérjékkel, biztos a helyi testépítők kapják meg reggelire:) Ehhez a sütihez nem kell ennyi, de azért ígyi pompás, nagyon hamar elkészül, az egyedülimunkás rész a tésztakorongok kiszaggatása. Akkor jó, ha a levelestészta igazán vékony, hogy a krém kaphassa a főszerepet.

Hozzávalók (12 darab)

1 csomag (450g) levelestészta
60 g kristálycukor
2 tojássárgája
2 tojás
250 ml tej
125 ml sűrű tejszín
1 tk vaniliaaroma

A sütőt előmelegítjük 200 fokra. A levelestészta lapokat kicsit még nyújtjuk, én szeretem, ha jó vékony, hiszen ebben a tortában a krém a lényeg, a tészta csak összefogja. A tésztából akkora köröket vágunk ki, hogy könnyedén kibélelhessük vele a muffinformákat. Nekem erre egy japán kistál volt pont jó méret, kb 9 centis átmérővel. Ha ez megvan elkészítjük a krémet. Ehhez a tojást és a tejet cukorral habosra verjük majd belekeverjük a tejet a tejszínt és a vaniliaaromát. Az elkészült krémet a tésztakosárkákba töltjük, vigyázva, hogy ne legyen teljesen tele. (nekem ez annyira nem sikerült) és a sütőben 13-15 percig sütjük, vagy amig a tészta szép aranybarna nem lesz. Kis csipetnyi fehéjjal az amúgy kitűnő kis tortácska élvezeti értéke tovább fokozható.

3 Comments

 1. várom az élménybeszámolóid, legalább nosztalgiázom egy kicsit, mi tavaly október végén kocsikáztuk be Portugáliát:-)

  ReplyDelete
 2. Mi pedig múlt nyáron három hét alatt a legdélebbi csücskétől a legészakabbig végigstoppoltuk, és persze végig is ettük. A pastel de nata Belémben a legjobb, ahol Pastel de Belém néven fut persze. Fahéjjal, frissen, melegen.

  ReplyDelete
 3. JJ!

  Mi is voltunk ott és ettünk is Belémben cuccot..:) A legjobb hogy a virágzó narancsfák tövében ettük meg a parkban:) Annak sajna nagy titok övezi a receptjét és nem sikerült megszereznem eddig, de azért próbálkozom majd:)

  ReplyDelete

Powered by Blogger.