Almás banános muffin fahéjjal

Posted by on Tuesday, 4 March 2008Nem is igazi muffin ez, hanem inkább csak cupcake, nem jön föl olyan magasra mint a muffin, ennek oka valószínűelg az, hogy a tészta elég híg a sok gyümölcs miatt, de ennek az az előnye is megvan, hogy a kész sütemény sem lesz fullasztós nehéz, hanem épp ellenkezőleg puha, kicsit nedves (ha valaki tud az angol moist szóra megfelelőbbet, ami ételre is alkalmazható, kérem jelezze :) ) és eszméletlenül finom. Napokig friss és puha marad, bár ez inkább csak elméleti próbléma, nálunk sokszor a másnapot sem érik meg, függetlenül attól, hogy mennyi készül.

Nagyon régóta ez nekünk itthon "A" m u f f i n. A recept nem tudom már eredetileg honnan származik, csak annyi rémlik, hogy lengyel eredetű, bár ebben sem lennék biztos. Ha valaki épp nem fogyózik, a recept kiegészíthető még adagonként 100 gramm apró darabra vágott étcsokival, a végredemény.. hm... ki lehet próbálni :)

Hozzávalók (24 darabhoz)

250 g liszt
1/2 cs sütőpor
1 csipet só
2 tk fahéj
1 tk őrölt szerecsendió

135 g vaj
220 g cukor
2 tojás
1 doboz joghurt
2 banán
2 alma
(esetleg 100 g apró darabokra tört/vágott étcsokoládé)

1. A vajat a cukorral habosra keverjük, majd hozzáadjuk a tojásokat és a joghurtot.
2. A banánt villával pépesre zúzzuk, az almát héjjastól lereszeljük a reszelő nagylyukú részén, majd hozzákeverjük a vajas keverékhez
3. Egy külön edényben összekeverjük a lisztet, sót, sütőport, fahéjjat, szerecsendiót (esetleg csokit) majd a lisztes keveréket hozzáleverjük a nedves anyagokhoz. Pár keverés elég neki, nem kell tökéletesen eldolgozni.
4. A muffinformákba papirkapszlit teszünk, és belekanalazzuk a muffintésztát. Ennél a receptnél nem kell arra figyelni, hogy csak 2/3-áig töltsük fel, nyugodtan megtölthetjük a formákat teljesen, mert a tészta nem fog sokat feljönni. (muffinforma hiányában kivajazott kilisztezett tepsibe is önthetjük a tésztát)
5. 180-190 fokos sütőben 25-30 percig sütjük.

Leave a Reply

Powered by Blogger.