Pad Thai - majdnem

Posted by on Saturday, 16 February 2008A Pad Thai az egyik legismertebb étel Thaiföldről. Érdekessége, hogy hazájában otthon ritkán készítik, sokkal inkább utcai gyorsebéd. Többféleképpen elkészíthető, alapja azonban minden esetben a rizstészta és a tamarindszósz. A rizstészta egy roppant leleményes találmány, főzni nem kell, csak forró vízbe áztatni, és az állaga kellemes, kicsit gumisan rágós marad, nem olyan mint az al dente durum tészta. A tamarid egy akácszerű fa termése, mely Afrika trópusi vidékeiről származik. A termést többféleképpen hasznosítják, lehet kapni préselve, paszta formájában, fanyar íze kedvelt a távol keleti konyhában. Az étel eredetileg meglehetősen édes, de otthon mindenki nyugodtan szabályozza be magának, ahogy szereti. A recept amúgy sincs kötáblába vésve, sokszor csinálják rák helyett csirkével, vagy csak tofuval. Történetéről megjegyzendő, hogy enyhén politikai beütésű. A II. Világháború idején Luang Phibunsongkhram elnök vezette be és kezdte népszerűsíteni, részint nemzeti kampánya részeként, és a rizsfogyasztás visszazsorítása érdekében - a kormány ugyanis anyagi gondokkal küszködött. Nem újkeletű dolog ez, hogy háborús helyzetekben a kormány útmutatásokkal látja el az otthon lévő háziasszonyt, hogy miből, és hogyan főzzön takarékosan. Az angol Woolton pie is egy egykori miniszter ötlete alapján lett népszerű. Bár azt inkább én nem főzném meg :S


Az enyém most egy ilyen sebtiben összedobott dolog lett, mert mogyoróm például nem volt itthon, és lusta voltam lecaplatni a bolta érte. Lime meg volt, csak elfelejtettem, hogy kellene hozzá, így jár az ember, ha fejből főz. De azért így is nagyon finom lett.
Hozzávalók (2 személyre)


25 dkg garnéla (helyettesíthető apróra vágott csirkemellel vagy tofuval)

30 dkg rizs tészta (szélesmetélt)
2 tk tamarindszósz

3 dkg pálmacukor (hiányában barnacukor)

1 ek halszósz (osztriga szósz is jó)

1 ek rizsecet (hiányában jó a sima ételecet is, de csak fele mennyiség)

kevés chili ízlés szerint

2 ek olaj

1 csokor újhagyma apróra vágva

2 gerezd fokhagyma összezúzva

10 dkg pörkölt földimogyoró összetörve

korianderzöld

lime


1. A tésztát egy nagyobb lábosba teszem, és leöntöm forrásban lévő vízzel. A csomagoláson megadott ideig hagyom a vízben, ez általában 8-10 perc. Ha kész, leöblítem és keszűröm.

2. Egy kisebb serpenyőben feloldom a tamarindpasztát pár evőkanál vízben, hozzáadom a cukrot, a halszószt, az ecetet és a chilit, összeforralom, takarék lángos pár perc alatt besűrítem, majd félreteszem.

3. Wokban kevés olajon piritani kezdem az újhagymát és a fokhagymát, majd hozzáadom a rákokat és együtt tovább pirítom. 2 perc elteltével beleöntöm a tamarindos szószt és a mogyorót, majd röviddel ezután a kifőtt tésztát is.

4. Rövid ideig együtt piritom őket, hogy a tészta újra meleg legyen, és mindenhol befedje a szósz. Tálaláskor megszórom kevés korianderzölddel és adok mellé egy gerezd lime-ot


Leave a Reply

Powered by Blogger.