Számvetés és visszatekintés, itt az év vége

Posted by on Sunday, 30 December 2007
Párom jó szokásához híven jóízűen károgott, hogy a kezdeti nagy blog lelkesedés majd alábbhagy, és be kell valljam, igaza volt. Némiképp. A hallgatás persze betudható sokmindennek, év végi hajrá stb.
De most itt vagyok, újult erővel, meg a téli szünetben kicsit több időm is van. Idén elmaradt az újévi nyaralás, helyette majd főzök. Na meg karácsonyra megkaptam végre a saját külön bejáratú fényképezőgépemet, így a fotózás is egyszerűbb lesz, majd meglátjuk.
ár év vége akkor jön a szokásos elmerengés, a múlt temetése. Sokszor gondolkozom azon, hogy vajon csak én leszek mindig depressziós Szilveszterkor? A kényszeredett jókedv meg bulizás közben jön az éjfél, az éppen aktuális köztársasági elnök eltúlzott sminkjével és lehangoló szövegével. Szóval valahogy ez nekem annyira nem jön be.
Na de visszatekintés. És ha már blogolok, akkor a főzésről is. Az első szakácskönyv ami ténylegesen inspirálólag hatott rám, az Stahl első szakácskönyve volt. A mai napig megveszek mindent tőle, holott mostanában az az érzésem, hogy kezd picit ellaposodni, és régi jól bevált recepteket ismételget újra meg újra kicserélve egy két hozzávalót. Na de bízzunk a jövőben, hogy ez változni fog!
A legelső kaja, amit a könyvből megcsináltam a fetasajtos penne volt. A mai napig nagy kedvenc itthon, és ma eszembe jutott hogy ezer éve nem csináltam. Gondoltam jól is fog esni az ilyenkor szokásos zserbó és szaloncukor-mérgezés után. A recept persze koránt sem ugyanaz, amit a könyvében találtok, az évek során hozzám idomult ez is. Ha valaki esetleg egy kis nyári ízvilágra vágyik ebben a ronda szürke ködös időben, hajrá, garantáltan jobb kedve lesz utána.


Hozzávalók (2 személyre)


30 dkg penne
1 csomag újhagyma
1 gerezd fokhagyma
5 dkg dió
5 dkg zöld oliva
1 doboz kecskesajtkrém
10 dkg feta
1.5 dl tejszín
1 dl fehérbor
2 ek olivaolaj
bazsalikom

1. A tésztát felteszem főzni bő sós vízben és amíg fő, megcsinálom a mártást. Először a diót piritom meg serpenyőben, majd ha kész külön teszem hülni, majd később durvára töröm

2. a serpenyőben felforrósítom az olajat és beleteszem az apró karikákra vágott újhagymát. Ha már szépen megpárolódott, jöhet az összezúzott fokhagyma is, egyet kettőt kavarok rajta majd a serpenyőbe öntöm a bort. Ha abbamaradt a sistergés jöhet a kecskesajtkrém és az összevágott feta is.

3. Mikor a sajt megolvadt, hozzáöntöm a tejszínt, beleteszem az apróra vágott olivabogyót a diót és megszórom bazsalikommal. Egy két percig rotyogtatom az egészet, ha szükséges sózom, de általában nem kell, mert a feta elég sós.

4. A megfőtt tésztát lecsepegetetem, és összeforgatom a mártással. Igazán csak frissen jó, mert ha a sajt kihül kicsit száraz lesz.

Leave a Reply

Powered by Blogger.